top of page

5P Kybernetické bezpečnosti

Na téma kybernetické bezpečnosti je dnes k dohledání přehršel různých článků a rad, kdy některé z nich opravdu mají jistý přínos, ale je velice jednoduché jej v záplavě informací přehlednout. Abychom vám zjednodušili orientaci v těch nejdůležitějších pravidlech, vznikl tento seznam 5P KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI:

5 zásad kybernetické bezpečnosti
Cybersecurity

1P - Proškolený zaměstnanec:

Nejdůležitější prvkem každé bezpečnosti jsou vždy lidé a pravidelná školení zaměstnanců významně sníží riziko napadení vaší firemní sítě. Velmi lehce si určitě spočítáte, že 1x ročně 20.000 Kč jako investice do školení je mnohem méně než 1.000.000 Kč, ke kterým se může způsobená škoda vyšplhat.


2P - Používání vhodných hesel:

Slabé heslo je po neškoleném zaměstnanci nejslabším článkem v celém bezpečnostním řetězci a přitom se na první příčce nejpoužívanějších hesel trvale drží 123456 nebo 123456789. Takové heslo je hackery prolomitelné za tisícinu vteřiny. A jak vypadá silné heslo? Má alespoň 8 znaků a skládá se nejen z písmen (malých či velkých) a čísel, ale také ze speciálních znaků jako & @ { - / *


3P - Používejte vhodnou technologii:

Obě předchozí pravidla jsou bez dalších bezpečnostních vrstev sama o sobě slabá a každá vnitřní síť potřebuje také ochranu na vstupu ihned za internetovou konektivitou (stejně jako si například postavíte plot kolem domu), ale také antivirovou ochranu. Vhodně zvolené a správně nastavené technologie zachytí většinu hrozeb.


4P - Pravidla používání internetu:

Nastavením interních pravidel používání technologií a zejména internetu můžete zamezit množství rizik. Je dnes již běžnou praxí, že IT správci blokují různé internetové stránky a portály, jako například pornostránky, hazard, sociální sítě apod.


5P - Pravidelné zálohování:

Říká se, že jakákoli záloha je lepší než vůbec žádná. Trvzení - ač je pravdivé - není úplné. Správně nastavené a pravidelné zálohování je důležité pro obnovení provozu vaší společnosti v případě napadení dnešními viry a hackery.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page